Machaut's "Messe de Nostre Dame" door Graindelavoix

Geplaatst op maandag 02 mei 2016 @ 11:10 , 387 keer bekeken

De Messe de Nostre Dame is een monument uit de 14de eeuw. Het is een van de eerste volledige missen die we kennen gecomponeerd door één componist: Guillaume de Machaut. Hij was tegelijk dichter, diplomaat, kannunik en componist. Hij creëerde een unieke structuur met verwijzingen tussen de misdelen en een sterke muzikale eenheid, met een ongehoorde textuur en vocale mogelijkheden, majestueus verkend door Björn Schmelzer en graindelavoix.

Al 17 jaar is ensemble Graindelavoix de luis in de pels van de ‘authentieke’ uitvoeringspraktijk. Sinds de jaren zeventig is deze praktijk gericht op het uitvoeren van muziek ‘zoals zij ooit geklonken heeft’. Een onhaalbaar ideaal: muzikale bronnen zijn in de middeleeuwen en renaissance verre van ‘compleet’. Er staan geen kruisen en mollen, tekst staat niet netjes onder de noten, versieringen zijn niet aangegeven. De meeste musici leggen zich hierbij neer, en beperken zich tot een min of meer zakelijke uitvoering van wat overblijft, oftewel de muzieknoten. Dirigent Björn Schmelzer doet precies het tegenovergestelde en grijpt de kans om deze noten een compleet nieuw leven te geven. Dat doet hij volkomen intuïtief en subjectief. We horen de Messe de nostre Dame van Machaut hier dus zoals die werkelijk nog nooit te horen was. Graindelavoix zingt extreem laag, met compleet verschillende stemmen en met vele versieringen. Heel fantasierijk en prikkelend, maar het is wel jammer dat Schmelzer weinig informatie geeft over hoe deze keuzes nu precies gemaakt zijn. Zo blijft zijn claim van een terugkeer naar een ‘hybride praktijk’ in het verleden een beetje in de lucht hangen.

Ensemble Graindelavoix

"Tenoren die loeien vanaf de toppen van hun longen en bodemloos boerende bassen laten je dit meesterwerk helemaal opnieuw ontdekken. Je zou kunnen denken dat de nasale klinkers en greinende vocalen afbreuk doen aan de spirituele dimensie van deze muziek, maar het tegendeel is waar. Door de samenzang terug te brengen tot de kale essentie, trekt Graindelavoix je als een magneet naar de emoties die Machauts polyfonie in zich heeft. Onmisbare plaat" (De Standaard)

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: