Hoofse en Mediterraanse Middeleeuwen

Geplaatst op zaterdag 18 juni 2016 @ 18:18 , 570 keer bekeken

Drie nieuwe cd’s brengen een onbekend deel van de rijke muzikale Middeleeuwen opnieuw tot leven. Hoofse lyriek, meerstemmige gezangen en een amalgaan van muziek uit het Middellands Zeegebied staan hier centraal. Niet te missen.


**** Jehan de Lescurel
 
Er zijn veel mysteries over en rond het leven van Jehan de Lescurel uit de vroege 14de eeuw. Hij was geestelijke, musicus en dichter en was waarschijnlijk opgeleid aan de Notre-Dame in Parijs. Zijn oeuvre bestaat uit een dertigtal composities gecomponeerd in de toen tanende traditie van de kunst van de troubadours. Lescurel verklankte amoureuze situaties met gezongen beeltenissen van de emoties van de afgewezen minnaar en van de mooie onbegrepen dame. Zijn composities verklankten het spel van liefde en gevoelens, variërend van heimwee tot extase. In deze volledige opname van zijn 31 rondeau’s, virelais en balladen, worden de drie mooie stemmen van het ensemble Céladon o.l.v. contratenor/altus Paulin Bündgen ondersteund door rijk gekleurde instrumenten. Het ensemble Céladon bestaat uit Paulin Bündgen (altus en muzikale leiding), Anne Delafosse (sopraan), Clara Coutouly (sopraan), Gwénaël Bihan (blokfluit), Nolwenn Le Guern (vedel), Florent Marie (luit), Angélique Mauillon (harp) en Ludwin Bernaténé (percussie). Een bijzonder mooie cd.


***** Muzikale rijkdom van Dalmatië
 
Albanees, Bulgaars, Bosnisch, Kosovaars, Kroatisch, Macedonisch, Montenegrijns, Servisch, achter de honderden eilanden en een geschiedenis van te veel oorlogen, verbergt de prachtige Kroatische kuststreek van Dalmatië eindeloze muzikale schatten. In dit muzikaal fresco, verkennen de vier zangeressen van Dialogos en zes traditionele cantors uit Kroatië de rijkdom van de Dalmatische muzikale tradities. En dit op de grens van de rooms-katholieke en Byzantijnse wereld sinds de Middeleeuwen. Met zeldzame juweeltjes uit Latijnse manuscripten en oude, polyfone kerkslavisch-Glagolitische gezangen uit de kust-, eilandgebieden en het achterland van Kroatië, onthult deze opname de traditie binnen het liturgisch jaar, van de Advent tot de Goede Week. 
 
West en Oost
 
De overlevering van gezangen van katholieken, orthodoxen, joden, moslims en ketterse christenen in het land geboren tussen het West- en Oost-Romeinse Rijk aan de Adriatische Zee, zijn te vinden in oude handschriften en gebeurt via mondeling doorgegeven tradities. De cd van Dialogus laat ons de muziek van dit klein maar muzikaal land aan de Adriatische Zee ontdekken. Dialogos laat deze oude, religieuze en heidense muziek opnieuw klinken. De instrumenten zijn vedel, rebec en fluiten en typisch lokale instrumenten als de gusle (dat is een eensnarige knieviool) en de diple of dvojnice (dubbelfluit). U ontdekt anonieme, meerstemmige samenzang die nog maar zelden werd uitgevoerd, prachtige stemmen en instrumenten die voor de typische couleur locale zorgen. Een magnifieke cd. 


**** Muzikaal Middellands Zeegebied
 
De drang van de schrijver, dichter, filosoof en theoloog Ramon Llull (1233-1316) uit Palma de Mallorca om zijn kunst te verspreiden, bracht hem tijdens zijn missies op veel belangrijke plaatsen en momenten in de turbulente gebeurtenissen van de overgang van de 13de- naar de 14de eeuw. Het nieuws bv. dat de Mongolen en Armeense christenen moslim posities in Syrië hadden aangevallen, leidde hem naar Cyprus, Armenië en het Heilig Land. Het onderzoek van de Capella de Ministrers naar de laatste fase van zijn lange reis, resulteerde op deze cd in de meest representatieve combinatie van Llull en zijn ideeën. U ontdekt een amalgaam van muziek afkomstig uit het ganse Middellandse Zeegebied, muziek afkomstig uit de bevoorrechte plaatsen die Ramon Llull bezocht. 
 
Trilogie
 
“Mediterraneum” is de derde, alweer sublieme cd van de reeks “Ramon Llull: Cronica d'un viatge medieval”, de trilogie rond Llull. De andere cd’s zijn “Ars Antiqua” en “Peregrinatio”. U ontdekt op deze 3de cd “Mediterraneum”, onder de titel “L’orient, Àfrica I Sicília”, o.a. “Un sirventes novel volh comensar” van Peire Cardenal, “Jhesus Cristz, filh de Dieu viu” van Guiraut Riquier, “Pax in nomine Domini” van Marcabru, “Quen leixar Santa Maria” van Alfonso X el Sabio, “Et cler et lai” (Chansonnier de Clairambault), “Mater Dei plena gratia/ Mater, virgo pia/ Eius” uit de Codex Montpellier en “Ex agone sanguinis” uit de Codex Las Huelgas. Su-subliem!
 

  • The Love Songs of Jehan de Lescurel - ensemble Céladon 1 - Paulin Bündgen - Ricercar RIC366
  • Dalmatica: Chants of the Adriatic - Dialogos, Katarina Livljanić, Kantaduri, Jo Caleta - Arcana A395
  • Ramon Llull: cronica D’un Viatge Medieval Mediterraneum - Capella de Ministrers, Carles Magraner; Musica Reservata Barcelona - Reservata CDM1639

Bron: klassiek-centraal.be; Michel Dutrieue, 11/05/16

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: