Bologna 1666 - Kammerorchester Basel

Geplaatst op zondag 26 november 2017 @ 10:59 , 129 keer bekeken

Bologna 1666, een vreemde titel voor een cd? Niet wanneer je bedenkt dat Bologna in de 17e eeuw een van de belangrijkste muzikale steden in Italië was. En dat daar in 1666 de Accademia Filarmonica werd opgericht – een bloeiend opleidingscentrum voor componisten (Arcangelo Corelli!), zangers (Farinelli!) en instrumentalisten. Een instituut dat intussen al zijn 350ste verjaardag vierde – meteen ook de aanleiding voor het uitbrengen van deze cd en dit repertoire.

Het voortreffelijke Kammerorchester Basel haalt de muziek van enkele generaties componisten uit Bologna onder het stof vandaan. Niet van de minsten bovendien: Giovanni Paolo Colonna (1637-1695) en Giacomo Antonio Perti (1661-1756) waren mede-oprichters van de Accademia én vooraanstaande componisten. Van hen enkele instrumentale inleidingen/sinfonia’s op hun hoofdzakelijk vocale werk. Daarnaast enkele concerti van wat latere componisten zoals Torelli, Alberti, Laurenti en Zavateri. Niet allemaal grote, bekende namen – ten onrechte. Ze passen helemaal in het plaatje van levendige, zonnige Italiaanse barokmuziek zoals we die kennen van pakweg Vivaldi. En dat is zeker ook de verdienste van het enthousiast spelende Kammerorchester Basel: strak, vinnig en helder. Met de uitstekende soliste Julia Schröder.

Kortom, gezwinde uitvoering, mooie opname. Deze cd zal niet misstaan in de platenkast van de liefhebber van Italiaanse barokmuziek.
 
Bologna 1666 door het Kammerorchester Basel met Julia Schröder, viool;
Deutsche harmonia mundi 88985315592.
Vioolconcerto's van Giuseppe Torelli, Guiseppe Matteo Alberti, Lorenzo Gaetano Zavateri en Girolamo Nicolo Laurenti - Sinfonia's van Giovanni Paolo Colonna en Giacomo Antonio Perti.

 
Brob: Els Van Hoof, klara.be


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: