Gregoriaans koor scoort vreemdste hit van het jaar

Geplaatst op zondag 24 augustus 2008 @ 15:59 , 6156 keer bekeken

'De hand van God is voelbaar in dit succes.'

Stift Heiligenkreuz

Ze mogen dan al hoog in de hitparade staan, het zijn en blijven monniken. Met meer dan 400.000 verkochte cd's zorgen de Oostenrijkse monniken van Stift Heiligenkreuz in heel Europa voor de bizarste hit van het jaar.

Ze staan op vijf in de ultratop en hun Gregoriaanse gezangen doen het beter dan de popsongs van Regi, Carla Bruni of Madonna. Meer dan 15.000 stuks gingen er hier al over de toonbank van Chant - Music for paradise . Goed voor een gouden plaat.

'Er zit iets kalmerends in de gezangen', verklaart Karl Wallner (45) het succes. Hij reist als de spreekbuis van zijn kloostergenoten de wereld rond. 'Ik ben niet zo naïef om te denken dat iedereen die naar deze muziek luistert plots een gelovige wordt, maar het geeft mensen wel het idee dat er iets moois bestaat dat niet van deze aarde is.'

Het verhaal van het opmerkelijke succes begon bij platenfirma Universal, die merkte dat er een groeiende vraag was naar platen met Gregoriaanse muziek. Het ging in de katholieke gemeenschap op zoek naar een koor. Op de allerlaatste dag schreef Wallner zijn klooster in, via - jawel - een filmpje op YouTube.

'In mijn ogen begon heel dit verhaal bij de paus, die in september vorig jaar bij ons op bezoek was. In zijn preek zei hij dat wij de wereld een getuigenis moesten geven van het feit dat het mooi is om God lief te hebben zoals wij dat doen. Dat is voor mij deze cd. We hebben ook niets gedaan om de gezangen te polijsten. Deze muziek klinkt zoals je die elke dag bij ons kunt horen. Het verschil? Vroeger zongen we ze voor een lege kerk, nu voor een volle.'

Nog een leuk detail: vader abt, die over het contract met de platenfirma onderhandelde, heeft een MBA op zak en werkte vroeger in een scheepvaartbedrijf. Hij bedong dat de monniken niet op tour moeten gaan en dat de muziek ook nooit gebruikt mag worden in videospelletjes. De opbrengsten gaan naar de opleiding van jonge monniken uit derdewereldlanden. Monnik of niet, een commerciële geest heeft hij zeker: eind dit jaar komt er een cd met Heiligenkreuz-kerstgezangen.

Santa Domingo de los Silos

Halverwege de jaren negentig hadden de Spaanse Benedictijner monniken van de abdij Santa Domingo de los Silos een voor hen onverwacht succces met enkele cd's vol gregoriaanse gezangen, die vanwege hun chill-factor bleken aan te slaan bij de generatie van ambient- en loungeliefhebbers. De opnamen stamden veelal uit de jaren vijftig.

Een (groot) deel van de monniken die op de cd's meezongen was misschien allang overleden. Muzikaal waren de uitvoeringen van de Benedictijners niet van het hoogste niveau. Uit eerbied drukken we ons voorzichtig uit. Het waren dan ook geen concertopnamen, maar registraties van authentieke gebedsdiensten.Op de cd Chant tappen de monniken van de Oostenrijkse Cistercienserabdij Stift Heiligenkreuz uit een ander vaatje. De opnamen van hun gregoriaanse gezangen werden gemaakt in 2008; de stemmen klinken jong en energiek en staan zangtechnisch op een oneindig hoger niveau dan die van hun Spaanse broeders.

Pater Alkuin, pater Bernhard, pater Ignatius, pater Laurentius, pater Johannes-Paul en hun geloofsgenoten zingen onder meer zeer fraaie versies van de gezangen uit de dodenmis (maar waarom hebben ze het Dies irae weggelaten?) en het ochtendgebed, (elke dag om 5.15 uur). Tussendoor beieren de klokken van de abdij. Ook dat is wonderschoon.


You Tube videoclip


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: