Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 10 februari 2021 @ 21:19 door Calamandja , 110 keer bekeken

De Matthäus-Passion van Bach en Madrigalen van Monteverdi: het is muziek van alle tijden, maar heet officieel Oude Muziek. Maar wat is dat eigenlijk, ‘Oude Muziek’? Presentator Ab Nieuwdorp neemt je wekelijks mee door de vroege geschiedenis van muziek in de 7-delige serie De Oude Muziek Podcast.

Het vertrekpunt is de 17e eeuw: de tijd van Johann Sebastian Bach. Van de barok reist Ab terug in de tijd naar de renaissance en de middeleeuwen. Tijdens zijn ontdekkingsreis gaat hij in gesprek met experts uit de Oude Muziek-wereld. Zo praat hij onder anderen met dirigent en Bach-specialist Ton Koopman, dirigent en barok-specialist Jos van Veldhoven, tenor Jan Van Elsacker en blokfluitiste Lucie Horsch. De gesprekken worden afgewisseld met mooie luistervoorbeelden. In de laatste aflevering onderzoekt Ab hoe het komt dat Nederland pionier is op het gebied van Oude Muziek en vraagt hij de nieuwe klassieke generatie naar hun band met deze muziek.

Ab Nieuwdorp bijt zich in diverse podcastsseries - waaronder het succesvolle Klassieke Mysteries - vast in het klassieke domein om de wereld achter de muziek en de componisten beter te leren kennen.

De Oude Muziek Podcast van AVROTROS en NPO Radio 4 is te beluisteren via NPO Radio 4 en alle populaire podcast-apps (o.a. Spotify en Apple Podcast).

 
Overzicht van de inhoud:

  • Nederland & de nieuwe generatie: In gesprek met Lucie Horsch en Shunske Sato

  Nu de geschiedenis in kaart is gebracht, vraagt Ab zich nog een aantal dingen af. Wat vindt de jonge generatie van nu van de Oude Muziek van toen? Hoe komt het dat Nederland bij uitstek een Oude Muziek-land is? En hoe ziet de toekomst van Oude Muziek eruit? Ab gaat in deze speciale bonusaflevering op onderzoek uit en spreekt onder meer met blokfluitiste Lucie Horsch en violist Shunske Sato. 26 min.
   

  • Gregoriaans & de vroege middeleeuwen: In gesprek met Rens Tienstra

  Na mooie en interessante gesprekken over de barok, de renaissance en de late middeleeuwen, is het eindpunt van de reis in zicht: het jaar 800, de opkomst van het Gregoriaans. Wat is Gregoriaans eigenlijk? En zijn er namen van vroeg-middeleeuwse componisten bekend? Musicus, componist en docent Rens Tienstra gidst Ab door de intrigerende muzikale periode heen. 29 min.
   

  • Troubadours, neumen & de late middeleeuwen: In gesprek met Saskia Coolen

  Na mooie gesprekken en verhalen over de barok en de renaissance, is Ab aangekomen in de middeleeuwen. De tijd van ridders, kastelen en troubadours, maar ook van gregoriaanse gezangen en nieuwe muzieknotatie. Blokfluitiste Saskia Coolen neemt Ab mee door de vormende periode. 24 min.
   

  • Missen, motetten & de vroege renaissance: In gesprek met Paul Van Nevel

  Ab is aangekomen aan het begin van de renaissance, waarin missen, motetten en polyfonie de muziekwereld domineren. Wanneer begon de renaissance? Wat is de mooiste renaissance-mis ooit geschreven? En waarom moeten we de naam Josquin Desprez nooit meer vergeten? Ab gaat met zijn vragen naar Leuven, naar dirigent en renaissance-expert Paul Van Nevel. 26 min.
   

  • Polyfonie & de late renaissance: In gesprek met Jan Van Elsacker

  De barok zit erop, en in de derde aflevering is het tijd voor de late renaissance - of zoals de Vlamingen zeggen: de hoogrenaissance. Een tijd van wedergeboorte, verlichting en aandacht voor de mens als centrum van het universum. Welke muziek hoort typisch bij deze periode? En welke componisten moeten we echt beter leren kennen? De Vlaamse tenor Jan Van Elsacker staat Ab bij in deze zoektocht. 25 min.
   

  • Monteverdi & de vroege barok: In gesprek met Jos van Veldhoven

  In de tweede aflevering vervolgt Ab zijn tocht door de barok, en gaat hij op zoek naar de voorgangers van Bach. Wie introduceerden de barok? Welke instrumenten werden er ontwikkeld? En welke muziek moeten we echt eens horen? Om antwoorden te krijgen op zijn vragen schakelt Ab de hulp van dirigent Jos van Veldhoven in. 26 min.
   

 1.            Bach & de late barok: In gesprek met Ton Koopman
  Oude Muziek, wat is dat eigenlijk? In De Oude Muziek Podcast gaat Ab Nieuwdorp op ontdekkingsreis door de geschiedenis van de klassieke muziek. Van de barok via de renaissance terug naar het begin: de middeleeuwen. In de eerste aflevering begint Ab bij het schakelpunt tussen 'Oude' en 'Nieuwe' Muziek: Johann Sebastian Bach. Waarom werd na Bach alles anders? En welke muziek is nou typisch barok? Om er meer over te weten te komen, praat Ab met dirigent en Bachspecialist Ton Koopman.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.