Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 01 maart 2014 @ 15:54 door Calamandja , 1283 keer bekeken

Laus Polyphoniae 2014

Het programma van het zomerfestival Laus Polyphoniae 2014 staat online! Van 22 tot en met 31 augustus staat de jonge Claudio Monteverdi in de schijnwerpers. Ontdek de concerten en lees meer over de madrigalenmarathonRistorante da Claudio of de Picnic all'Italiana in de tuin van het Rubenshuis.

  

Op zoek naar de jonge Monteverdi

  

Claudio Monteverdi ging de geschiedenis in als de man die voorgoed komaf maakte met de Franco-Vlaamse polyfonie en daarmee de weg ruimde voor de nieuwe expressieve Italiaanse barokke stijl. In zijn muziek zouden de klemtonen niet langer op abstract vocaal contrapunt liggen, maar op harmonie, solomelodie, affectuitdrukking en op de ontwikkeling van concerterende muziek. Denk maar aan zijn opera Orfeo (1607) en aan zijn zevende en achtste madrigalenbundel (1619 en 1638). 


Maar is deze visie niet al te eenzijdig? In zijn Missa in illo tempore (1610) openbaart Monteverdi zich als een expert in het contrapunt van de renaissancepolyfonie. Ook uit zijn vroegste madrigalenbundels blijkt hoe diep hij wel verankerd zat in de renaissancetraditie. Monteverdi was dan ook in de eerste plaats een schakelfiguur van renaissance naar barok. Zijn oeuvre staat zowel voor oud als voor nieuw, voor traditie als voor vernieuwing. 


Dat respect voor de traditie is precies het verfrissende perspectief van waaruit Laus Polyphoniae 2014 naar Monteverdi’s muziek kijkt. Het festival verdiept zich niet enkel in zijn vroegste oeuvre (zoals de Missa in illo Tempore en de eerste vijf madrigalenboeken), maar ook de boeiendste onder zijn voorlopers en tijdgenoten (Marenzio, Ingegneri, Gombert, de Wert, Caccini en Willaert) passeren de revue. Hun muziek is in goede handen bij Huelgas Ensemble, Concerto Palatino, Marco Beasley, La Venexiana, Lorenzo Ghielmi, Maria Cristina Kiehr, Concerto Soave, Joshua Rifkin en Psallentes. 


Van 22 tot en met 31 augustus op verschillende historische locaties in Antwerpen. 

Volledig festivalprogramma online vanaf eind februari. 

Voorverkoop: zaterdag 15 maart. Start reguliere verkoop: maandag 17 maart.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.