Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 10 oktober 2010 @ 22:16 door Calamandja , 1019 keer bekeken

Verloren fluitconcert Vivaldi…

Een medewerker van de Universiteit van Southampton heeft onlangs een verloren fluitconcert van de Italiaanse componist Antonio Vivaldi (1678-1741) ontdekt. De universiteit heeft dat bekendgemaakt. 

De vondst werd gedaan door Andrew Woolley van de Universiteit van Southampton. In Edinburgh stuitte hij tijdens onderzoek in het Nationaal Archief van Schotland op het fluitconcert. Muziekkenners wisten van het bestaan van dit concert af, omdat het genoemd wordt in een verkoopcatalogus van een achttiende-eeuwse Nederlandse boekverkoper. 

Het stuk heeft als titel Il Gran Mogol (De grootmogol) en hoorde bij een serie van vier verloren concerten. De andere drie concerten - getiteld La Francia (Frankrijk ), La Spagna(Spanje) en L'Inghilterro (Engeland) - zijn nog altijd verdwenen. Het fluitconcert werd bijna compleet aangetroffen in het familiearchief van de Markies van Lothian. Alleen de partij voor de tweede viool ontbreekt. 

Andrew Woolley heeft deze partij gereconstrueerd. Hij bestudeerde hiervoor een ander fluitconcert van Vivaldi dat volgens hem een bewerking is van het nu ontdekte fluitconcert. 

In januari wordt het onbekende fluitconcert van Vivaldi opgevoerd in het concertgebouw van de Schotse stad Perth. 

Antonio Vivaldi was behalve componist ook priester. Hij dankt zijn beroemdheid onder meer aan het feit dat hij veel betekend heeft voor de ontwikkeling van het vioolconcert. Zo voerde hij bijvoorbeeld veel nieuwe speelfiguren in en leverde hij een bijdrage aan de verbetering van de viooltechniek. Zijn beroemdste werk is Le Quattro Stagioni (De vier jaargetijden). Deze cyclus van vier vioolconcerten behoort tot de populairste werken uit de klassieke muziek.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.