Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 12 november 2010 @ 20:49 door Calamandja , 1129 keer bekeken

Poolse componist Gorecki over…

De Poolse componist Henryk Gorecki is in een ziekenhuis in Katowice overleden aan een slepende ziekte. Dat maakte Beata Jankowska-Burzynska, de woordvoerster van het nationaal orkest van de openbare radio in Katowice, vrijdag bekend.

 

Gorecki was een van de meest toonaangevende Poolse componisten van zijn generatie. Na zijn studies aan de muziekhogeschool in Katowice schreef hij aanvankelijk in een modernistische stijl, waarbij hij invloeden verwerkte van Nono, Stockhausen en zijn landgenoot Penderecki.

 

Midden jaren 70 was zijn toonspraak echter ingrijpend veranderd. De dissonanten maakten plaats voor een meer consonante schriftuur en structureel evolueerde de diepgelovige Gorecki naar een soort gewijd minimalisme, dat een zekere verwantschap vertoont met het werk van de Est Arvo Pärt.

 

Wereldberoemd werd Gorecki dankzij zijn derde symfonie, bijgenaamd de ‘Symfonie der treurliederen’. Dit langzame, contemplatieve werk, getoonzet voor sopraan en orkest, was al in 1976 geschreven, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust, maar werd in 1992 een wereldhit in de uitvoering van Dawn Upshaw en de London Sinfonietta onder leiding van David Zinman. Wereldwijd werden meer dan een miljoen exemplaren van deze opname verkocht. Het werk belandde zelfs in de Amerikaanse en Britse hitlijsten.

 

Een vierde symfonie van Gorecki moest normaal dit jaar in Londen in première gaan, maar de slechte gezondheidstoestand van de Poolse componist stak daar een stokje voor.

 

Gorecki is ook bekend doordat de Britse muziekgroep Lamb ooit een nummer maakte dat naar hem is genoemd.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.