Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 12 december 2010 @ 15:37 door Calamandja , 920 keer bekeken

Meer dan 100.000 stemmen voor…

 

Met meer dan 100.000 stemmen en honderden pleidooien die werden achtergelaten op www.prijsklassiek.nl is de strijd om Prijs Klassiek gestreden. De deelname van het publiek aan dit crossmediale project van de NTR kan overweldigend worden genoemd. Blijkbaar leeft Nederlandse klassieke muziek onder de bevolking. In elk geval meer dan onder de huidige Nederlandse politici.

Het onderwerp dat verkozen is tot winnaar van de strijd om Prijs Klassiek is ‘componeren in Nederland’. Dit werd zondag 7 november 2010 bekend gemaakt in het tv-programma NTR Podium op Nederland 2. Pianist Ralph van Raat hield een vurig pleidooi voor dit belangrijke onderwerp uit 500 jaar Nederlandse klassieke muziek geschiedenis.

De vakjury, bestaande uit sopraan Miranda van Kralingen, zanger/presentator Edwin Rutten en musicoloog Prof. dr. Emile Wennekes waren van mening dat Ralph een ‘bevlogen en scherp verhaal’ hield, ‘met hart voor de zaak’.
De prijs die pleitbezorger Ralph van Raat binnen heeft gehaald is een tv-documentaire over ‘componeren in Nederland’.

Naast pianist Ralph van Raat namen vier toonaangevende musici elk een onderwerp uit de Prijs Klassiek lijst voor hun rekening. Blokfluitist Erik Bosgraaf hield een pleidooi voor de Nederlandse blaascultuur, harpiste Lavinia Meijer maakte zich sterk voor de harpcultuur, dirigent Otto Tausk legde zijn ziel en zaligheid in het onderwerp ‘pioniers van de historische uitvoeringspraktijk’ en violiste Liza Ferschtman hield een vurig pleidooi voor de radio ensembles die momenteel zwaar onder vuur liggen.

Prijs Klassiek startte op 5 september; een crossmediaal programma op Radio4, NL2, Cultura24 en http://prijsklassiek.nl waarin Nederlandse klassieke muziek centraal staat. De basis voor Prijs Klassiek is een selectie van vijftig onderwerpen uit vijfhonderd jaar Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis, te vinden op http://prijsklassiek.nl . In Prijs Klassiek gaat het erom wie het vurigste en meest overtuigende pleidooi houdt voor één van deze vijftig onderwerpen. Het publiek werd opgeroepen via http://prijsklassiek.nl een vlammend pleidooi achter te laten.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.