Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 02 januari 2016 @ 23:49 door Calamandja , 940 keer bekeken

COEUR van LE POEME HARMONIQUE
COEUR

In de top 10 van, "the best of" opgesteld door recensente Annemie Peeters van De Standaard, staat heel wat "oude muziek":

   

1. ‘Coeur’, Le Poème Harmonique

Muziek om eindeloos bij weg te dromen: voorbij het nerveuze ritme van alledag, recht het hart van een andere tijd in. Franse liedjes over de liefde en het leven, gevat in een heerlijke sound, met een bijna perfect vocaal kwartet en de herkenbare, warme klank van Vincent Dumestres ensemble.

   

LECONS DE TENEBRES

2. ‘Leçons de ténèbres’, Sophie Karthäuser

De ‘smelt’-cd van het jaar. Sopraan Sophie Karthäuser laat haar stem teder vlammen als kaarslicht dat zich warm in de duisternis wentelt. Ensemble Correspondances toont zich de perfecte partner. Deze muziek voor de Goede Week is goed voor werkelijk alle seizoenen.

    

Le Convert Royal de la Nuit

3. ‘Le concert royal de la nuit’, Ensemble Correspondances

Toegegeven: deze jonge, Franse formatie heeft ons hart gestolen. De muzikale wereld van de jonge Lodewijk XIV komt vakkundig tot leven onder de handen van dirigent Sébastien Daucé. Een tour de force met zoveel verschillende kleuren dat het je duizelt.

   

4. ‘Le chant de lechiquier’, Tasto Solo

Een fijnbesnaard juweeltje van de middeleeuwse-muziekexperts van Tasto Solo. Met hun eeuwenoude toets- en tokkelinstrumenten kleuren ze de hemel blauwer dan blauw.

   

5. ‘Bach motetten’, Vox Luminis

Niet Johann Sebastian zelf, maar zijn voorgangers uit de getalenteerde genenpoel van de Bach-familie staan centraal. Messcherpe intensiteit, loepzuivere klasse.

   

6. ‘Die Schöpfung’, Philippe Herreweghe

Wie wordt er nu niet vrolijk van Haydns eclatante scheppingsverhaal? Opnieuw een cd vol onvervreemdbare Herreweghe-integriteit.

   

7. ‘Bach concerti’, Andreas Staier

Een klasbak van een klavecinist, in bijzonder goeden doen en met repertoire dat knettert van genialiteit.

   

8. ‘L’amore innamorato’, L’Arpeggiata

Muziek van Francesco Cavalli, uitgevoerd op en over het randje van de kitsch. Maar toch: aanstekelijk goed gedaan.

   

9. ‘Mozart - The Weber Sisters’, Sabine Devieilhe

Een goudeerlijke stem met een straf muzikaal verhaal. Een verrassende Mozart zonder al te veel toeters en bellen, maar met des te meer slagkracht.

   

10. ‘Prophetiae sibyllarum’, Vocalconsort Berlin

Lassus op zijn vreemdst: harmonieën die dwars tegen de stroom in laveren, trefzeker gebracht door de fijnste zangers van heel Berlijn.Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.